Den 6. januar 2021 ble den amerikanske Kongressbygningen stormet av tilhengere av daværende president Donald Trump. De mente at demokratene hadde «stjålet» presidentvalget fra dem og de forlanget et omvalg. Hele hendelsen fikk global medieoppmerksomhet og den endte med flere hundre skadde og 5 dødsfall. Det sies at sosiale medier var mye av grunnen til demonstrasjonen eskalerte som den gjorde og man har i ettertid også funnet ut hvordan demonstrantene brukte sosiale medier til å koordinere angrepet. Hvordan brukte derfor Trump-tilhengerne SoMe til dette og hvilke konsekvenser fikk det?

Angrepets utgangspunkt

I november 2020 var presidentvalget i USA klart og Joe Biden hadde vunnet. Dette falt naturligvis ikke i god jord hos verken Donald Trump eller tilhengere hans. Både Trump og hans tilhengere følte at valget var rigget og at han var den som egentlig hadde vunnet. Via sosiale medier ble det delt ulike konspirasjonsteorier og «fake news» om hvordan valgmaskinene var blitt tuklet med eller at post-stemmer hadde blitt stjålet fra postbokser og deretter brent. Det virket derimot ikke som om Donald Trump selv ikke ville anerkjenne dette nederlaget og begynte deretter å oppfordre til en protest. Denne protesten skulle finne sted i «The Elipse» i Washington, en park bare et par kilometer fra Kongressbygningen. Denne onsdagen den 6. januar var dagen hvor Kongressen i USA skulle møtes og formelt godkjenne vinneren av valget, så det var dette protesten til Trump skulle prøve å forhindre.

Rundt kl. 12 lokal tid skulle Donald Trump selv holde tale og det var både og etter denne talen at selve angrepet skjedde. Mens Trump holdt sin tale begynte flere og flere av hans tilhengere å marsjere mot Kongressbygningen. Da klokken hadde fylt 14 hadde flere hundre av dem tatt seg inn i selve bygningen. Gjennom hele seansen var Trump og hans støttespillere aktiv på Twitter blant annet og lenge virket det som han ikke hadde noen planer om å bryte inn. Det var ikke før klokken 18 at politiet hadde fått folk ut og fått sikret bygningen. Innen da hadde flere hundre personer blitt skadd, 5 blitt drept og over 400 har blitt arrestert. I etterkant av hendelsen fant amerikanske myndigheter ut at dette ikke var en tilfeldig protest som bare eskalerte, men at det faktisk var planlagt – hvordan?

Bildet hentet fra ABC News

Planlegging via uregulerte sosiale medier

Allerede flere uker før hendelsen sirkulerte det planer om å storme Kongressbygningen på ulike sosiale medier. Demonstrasjonen alene, som i utgangspunktet skulle gå fredfullt for seg var lovlig – i form av at de hadde lovlige tillatelser til å oppholde seg der de gjorde, men hvis man ser på de planene som sirkulerte på mindre mainstream sosiale medier var det lite som tydet på dette. Ved å ta i bruk alternative sosiale medier, som ikke er like regulerte – planla de mer ekstreme Trump-følgerene voldelig demonstrasjoner og de hadde også konkrete planer om å beleire Kongressbygningen hvis de ikke fikk valget omgjort. I ulike nettforumer på sider som TheDonald.win, Parler og Chat tjenesten Telegram konspirerte høyreekstremister og Trump-lojalister lenge om hvilke redskaper de skulle ta i bruk for å kunne ta seg inn i Kongressbygningen så fort som mulig.(Wikipedia,2021) Det fantes naturligvis også tegn på litt mer populære sosiale medier, som Twitter, Reddit og TikTok at et angrep skulle finne sted på denne dagen, men dette var noe som ble raskt tatt ned av mediene selv. Med tanke på at denne planleggingen fant sted på sosiale medier som ofte går under radaren og som også ikke er like regulerte, så kunne Trump-følgerene som sto bak planlegge helt uten at noen kunne gripe inn og forhindre at angrepet fant sted. Men faktumet at angrepet skjedde er ikke bare å skylle på at ingen grep inn før det skjedde. Trump-administrasjonen og Trump selv var meget aktive under hendelsen, her er hvordan han nærmest oppfordret angrepet.

Oppmuntring og fake-news

I forkant av angrepet var Donald Trump svært aktiv på Twitter og oppfordret alle til å møte opp i Washington den 6. januar til det som mange bare trodde skulle være en demonstrasjon for å få valget omgjort. Som nevnt tidligere møtte Donald Trump selv for å holde en tale rundt klokken 12 lokal tid og det var under denne talen at folk begynte å bevege seg retning Kongressen. Etter at Trump var ferdig dro han og teamet sitt tilbake til Det Hvite Hus og fulgte de dramatiske hendelsene derfra. På sosiale medier sirkulerte det ulike videoer av Trump selv som så på hendelsene på TV og det virket ikke akkurat som han var bekymret ut fra de bildene.

I løpet av Trump sin tid som president var det mye snakk om «fake news», både det han hevdet var «fake news» av anklager mot seg selv – men også som noe han var notorisk for å spre. Dette var også noe han har fått kritikk for i kjølvannet av 6. januar angrepet. Trump hevdet blant annet av visepresident Mike Pence hadde makt til å stoppe tellingen av stemmene som skjedde i Kongressen da angrepet skjedde. Han delte tweets om at Mike Pence var nødt til «komme til fornuften» og måtte stoppe tellingen – noe som ville forhindret valget i å gå imot Trump. Problemet var bare dette er ikke noe Pence som visepresident hadde makt til å gjøre. Dette satte jo naturligvis også fyr hos den sinte mobben som i det øyeblikket hadde tatt seg inn i Kongressbygningen hvor Mike Pence og hans familie befant seg. Videobilder fra beleiringen av Kongressen viser Trump-ekstremister som hadde bygget en galge utenfor inngangen, og man kunne også høre folk rope «hvor er Mike Pence?» og «heng Mike Pence!». Pence og resten av Kongressen ble naturligvis evakuert så fort som mulig, men mye tyder på at det kunne ha endt mye verre enn det det faktisk gjorde.

Konsekvenser

I etterkant av hendelsen så fordømte naturligvis Trump volden og mye av det som skjedde den dagen, men kilder nærme han hevder at han virket fornøyd da han så at følgerne hans hadde tatt seg inn i bygningen. Mange har også stilt spørsmål til hvor lang tid det tok før Trump gikk ut på sosiale medier for å be folk stoppe. Det var ikke før rundt klokken 16 den dagen at Trump tweetet:

Skjermdump: Twitter

Da det skjedde han allerede andre politikere og kjente folk gått ut på Twitter og andre sosiale medier for å be om at Trump måtte få en slutt på dette, fordi det var jo bare han folk vil høre på.

Det tok ikke lang tid etter at angrepet på Kongressen før konsekvensene begynte å komme. Donald Trump har i kjølvannet av angrepet blitt permanent utestengt fra både Twitter og Facebook. Twitter, som har vært Trumps mest brukte plattform for å dele sine tanker og meninger med sine følgere – har permanent blokkert profilen hans og slettet alle tweets som han har lagt ut. Trump og hans familie har i ettertid gått ut mot dette og ment at dette er et angrep på ytringsfriheten, og mener også at Twitter har konspirert med hans politiske fiender for å «bringe han til taushet». Folkene bak Twitter mener på en annen side at dette ikke kom ut av det blå. Han ble utestengt noen måneder tidligere da han nektet å fjerne noen tweets og helt siden mai 2020 har Twitter markert mange av tweetsene hans for å innholde feilinformasjon eller «fake news». Denne utestengelsen har høstet variert kritikk og meninger, men den har også vist resultater.

I uken etter angrepet gjorde Zignal Labs en undersøkelse om spredningen av fake news om valget i USA. Det viste seg at etter Trump ble utestengt fra de større sosiale mediene så sank rapportert feilinformasjon om valget med 73%! Det naturligvis hende at utestengelsene av Trump ikke har fullt ansvar for at dette skjedde, men mye tyder på at det hadde mye å si. Andre grunner kan være at folk rett og slett mistet troen på å få valget omgjort etter at Kongressen godkjente Joe Biden sin seier, ifølge VOX. Artikkelen til VOX forklarer også videre om at hashtags som støttet angrepet på Kongressen som #FightforTrump, #HoldtheLine og #MarchforTrump også sank med 95% etter utestengelsen til Trump.

Bilde hentet fra ABC News

Angrepet på Kongressen den 6. januar 2021 var en hendelse, som til de grader var høyt påvirket av makten til sosiale medier. Den var planlagt av konservative Trump-lojalister på SoMe kanaler som ofte går under radaren på folk flest. Den eskalerte i form av Trump selv oppfordret folk til å marsjere mot Kongressen, og det var også han som måtte betale prisen. Dette både i form av utestengelse fra de største kanalene og hans tap i valgkampen mot Joe Biden. Hele denne hendelsen viser et bilde av hvor stor handlingsmakt sosiale medier kan gi oss. Den viser at sosiale medier ikke bare er et hyggelig sted hvor man kan prate med kompiser rundt om i verden, men at det også et sted hvor man kan engasjere tusenvis av mennesker til å begå hatkriminalitet og lovløshet. Nå i kjølvannet av Kongressangrepet er det mange som stiller seg spørsmålet: Er dette noe som kan skje igjen? Og nå som vi vet hvor fort det kan gå, hva bli konsekvensene neste gang?

Kilder:

s

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

https://www.vox.com/2021/1/16/22234971/trump-twitter-facebook-social-media-ban-election-misinformation-zignal

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://en.wikipedia.org/wiki/2021_storming_of_the_United_States_Capitol#Planning_of_January_6_events

https://www.businessinsider.com/plans-to-storm-the-capitol-circulated-on-social-media-2021-1?r=US&IR=T

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *